fredag 7 november 2014

vi dömer andra för snabbt

Idag tänkte jag ta upp ett ämne som jag pratat om här förut, hur vi ser på andra. Kanske är vi alldeles för snabba med att döma tjejen med rosa hår, eller den blyga tjejen som alltid sätter sig längst bak i klassrummet och aldrig säger vad hon tycker, eller killen som lyssnar på Justin bieber. Vi dömer ofta människor utifrån hur dom ser ut. "Den där killen har smink han är gay" eller "den där tjejen går i _killkläder_ hon måste vara lesbisk" eller "hon har rosa hår hon är konstig". Även fast den blyga tjejen i klassrummet inte vågar säga vad hon känner så betyder det inte att hon inte har känslor. Hon känner precis som alla andra, döm henne inte pågrund av hennes blyghet utan lär istället känna henne, gå någon gång bak och sätt dig och faktiskt prata med henne det kan göra väldigt mycket. Bara för att man är annorlunda och bär annorlund stil så innebär inte detta att man är konstig.
Det som jag försöker få fram med detta är att döm inte innan du pratat med någon och lyssna inte på andras bedömningar av personen, det är kanske en av dina framtida bästa vänner som just är denna personen? Men om du dömer han/hon för utseende så får du aldrig reda på om det var det eller inte.
Ta hand om varandra och tänk er in i den situationen själv, det finns säkert anledning till att den där tjejen är blyg osv, men ge henne i alla fall en chans, hur hade ni själva velat bli behandlade i den situationen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar